Proud to be Senior

Mantelzorgers in problemen

november 10th, 2011

Vandaag is het de Dag van de mantelzorger, maar veel te vieren hebben mantelzorgers niet. Ruim 50 procent zit in de financiële problemen en die groep gaat door de aangekondigde bezuinigingen alleen maar groeien.

Volgens het Nationaal Mantelzorgpanel van Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligers zit zeker de helft van de  Nederlandse mantelzorgers in de financiële problemen. Driekwart van de mantelzorgers voelt zich door hun financiële problemen de sluitpost van de Nederlandse zorg. Nu het kabinet van plan is een aantal wijzigingen door te voeren in de sociale zekerheid en bijvoorbeeld het Persoons Gebonden Budget neemt de financiële onzekerheid alleen maar toe. Volgens het Mantelzorgpanel groeit het aantal mantelzorgers met financiële problemen door de nieuwe maatregelen tot 60 procent. Ruim 70 procent van de mantelzorgers ziet dat als een zware emotionele last, dat terwijl zorg verlenen aan een dierbare al zorgen genoeg geeft.
Van de mantelzorgers heeft 90 procent te maken met extra kosten, bij 25 procent van de mantelzorgers is dit meer dan 200 euro per maand. Door de nieuwe maatregelen komt 22 procent van de mantelzorgers in de financiële problemen en geeft 39 procent aan dat rondkomen moeilijker wordt.
Premier Rutte beloofde in september een onderzoek naar de financiële positie van mantelzorgers. Mezzo biedt vandaag de Tweede Kamer een petitie aan waarin ze vraagt hoe het met het beloofde onderzoek staat en met het verzoek om de verschillende ministeries speciaal beleid te laten maken voor mantelzorgers. Het gecoördineerde  beleid moet voorkomen dat er nadelig effect ontstaat voor mantelzorgers.
Vandaag is het de Dag van de mantelzorger, een dag waarop speciale aandacht is voor het werk dat mantelzorgers doen. Alle mantelzorgers verdienen een flinke pluim, jammer dat de financiële zorgen de pluim snel doen vergeten.

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.