Proud to be Senior

Fraude beter opgespoord

november 17th, 2011

Staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken gaat vandaag in debat met de Tweede Kamer over zijn voorstellen die de bestrijden van fraude moeten verbeteren. Het CDA pleit vooraf zelfs voor omgekeerde bewijslast.

Eerder dit jaar gaf staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken al aan dat hij maatregelen wil nemen om de fraude met uitkeringen beter te kunnen bestrijden. Om tot gerichte maatregelen te komen heeft hij overleg gevoerd met de voorzitter van de Regionale Platforms Fraudebestrijding, Rina den besten. In de maatregelen waarover de staatssecretaris vandaag in debat gaat met de Tweede Kamer is vooral meer ruimte voor koppeling van bestanden. Zo kan de Sociale Dienst nu direct controleren of iemand een studiebeurs heeft of onroerend goed bezit in een andere gemeente als waar de uitkering wordt aangevraagd. Maar ook instellingen als het UWV (WAO/WIA en WW) en de Sociale Verzekerings Bank (SVB) krijgen meer mogelijkheden om fraude te bestrijden. Zo mogen zij als het aan de staatssecretaris ligt waterstanden en elektriciteitsgebruik opvragen bij de nutsbedrijven om te beoordelen of mensen wel of niet samenwonen.
Mirjam Sterk van het CDA wil zelfs dat er een omgekeerde bewijslast komt bij vrij duidelijke gevallen. De betrokkene moet dan zelf zijn onschuld maar bewijzen. Zij zal dit tijdens het debat inbrengen.
Misschien is er in het debat nog ruimte voor wat extra regelgeving, namelijk voor wanneer er wel of geen sprake is van samenwonen. Op die manier weten ouderen die gehecht zijn aan hun eigen woonomgeving, maar wel het gezelschap van een andere weten te waarderen of ze samenwonen of niet, of ze vermeend frauderen of niet.

Leave a Reply

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.