Proud to be Senior

Zelfs na zestien uur vergaderen konden de 19 deelbonden van de FNV vakcentrale niet tot een ja of nee komen. Ze leggen het lot van het pensioenakkoord nu in handen van minister Kamp die de eisen van de bonden moet inwilligen.

Vandaag gaat FNV-voorzitter Agnes Jongerius met minister Kamp van Sociale Zaken praten. Haar bonden komen er niet uit, of hij wil helpen? Dat is nog maar de vraag, eerder heeft minister Kamp al gezegd dat hij zijn eigen pad volgt als er geen ja komt voor het pensioenakkoord. De vakcentrale wil echter het pad van de minister niet waarbij eerder stoppen met werken dan de pensioenleeftijd minder goed is geregeld dan in het pensioenakkoord. Maar de FNV wil wel toezeggingen van de minister. Toezeggingen over de risicodeling tussen werknemers en werkgevers die in het huidige pensioenakkoord meer bij de werknemers komt te liggen. Toezeggingen ook over de opvolger van de levensloopregeling, de vitaliteitsregeling dat mensen toch voor het eerder stoppen met werken dan de pensioenleeftijd van 66 of 67 jaar mogen sparen. Toezeggingen dat eerder stoppen met werken voor mensen met een zwaar beroep mogelijk blijft zonder al te veel AOW en pensioen in te moeten leveren.
Op alle punten waar de FNV-bonden het gisterenavond en vannacht niet eens konden worden moet de minister het dan maar zeggen. Of en wat de minister zegt is ongewis want Kamp heeft zich in de afgelopen jaren niet laten kennen als een draaier. Aan de andere kant minister Kamp is ook politicus en wie weet waart dat toe leidt.
Om wat olie op het vuur te gooien dient vandaag voorzitter Martin Pikaart van Alternatief voor Vakbond bij de Autoriteit Financiële Markten een klacht in over de informatieverstrekking van de pensioenfondsen. Pikaart eist eerlijker informatie van de pensioenfondsen, die nu net doen of iedereen nog een goed pensioen zal gaan ontvangen, maar volgens hem is niets minder waar. Met het huidige beleid van pensioenfondsen vissen de 50-minners wanneer zij eens met pensioen mogen achter het net . Van iedere 15 euro pensioenpremie die de 50-minners inleggen gaan er 13 naar een de oudere collega’s en blijven er twee over voor de 50-minners, te weinig voor een goed pensioen.

Leave a Reply

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.