Proud to be Senior

De FNV stemt voor

september 20th, 2011

Gisterenavond heeft een meerderheid van de vakcentrale FNV voor het pensioenakkoord gestemd. De weg ligt nu open om een en ander in wetgeving om te zetten, maar de kritiek blijft.

Na opnieuw een urenlang beraad is dan gisterenavond eindelijk het ja-woord gevallen. De vakcentrale FNV heeft in meerderheid besloten akkoord te gaan met het pensioenakkoord. Een meerderheid, want de FNV Bondgenoten en Abvakabo blijven tegen het akkoord en al hebben zij samen de meeste leden binnen de vakcentrale, ze hebben wat stemmenaantal samen geen meerderheid. Zo kon het gebeuren dat er 186 stemmen voor en 155 tegen het akkoord zijn. Of de ontevredenheid met akkoord van de twee tegenstemmende bonden ook leidt tot een scheuring binnen de vakcentrale is nog ongewis. Een commissie van goede diensten moet gaan onderzoeken en lijmen.
Minister Kamp heeft met de instemming van de FNV de weg vrij om met een poldermeerderheid zijn plannen met de AOW, AOW-leeftijd en pensioenen uit te werken en om te zetten in wetgeving. Ondanks dat blijft er kritiek op het akkoord. Volgens econoom Sweder van Wijnbergen zit er een structurele weeffout in het akkoord waardoor vooral jongeren later wel eens de deksel op de neus zouden kunnen krijgen. De weeffout is het feit dat pensioenbonden toekomstige beleggingsresultaten mogen inboeken bij hun toekomstige verplichtingen. Schatten ze die beleggingsresultaten te hoog in, dan indexeren ze misschien te snel en teveel. Gebeurt dat, dan blijft er na een paar slechte beleggingsjaren voor de jongeren onvoldoende geld in de pot voor een beloofd pensioen. Die weeffout is mogelijk bij cao-onderhandelingen nog te herstellen door een maximum rendement af te spreken dat pensionefondsen mogen inboeken of door afspraken te maken over hoe en waar belegd wordt. Uiteindelijk nemen de besturen van de pensioenfondsen de beslissingen ,laten die besturen nu bestaan uit vertegenwoordigers van werknemers en werkgevers. In het recente verleden hebben we geleerd dat de pensioenfondsbesturen niet altijd de juiste keuzes hebben gemaakt. De weeffout geeft ze daarmee een extra verantwoordelijkheid en een stimulans om de kwaliteit van de besturen te verbeteren.

Leave a Reply

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.