Proud to be Senior

Sporten maakt ouder

augustus 17th, 2011

Bewegen is goed voor uw levensverwachting, veel televisie kijken juist niet. Onderzoekers uit Taiwan en Australië kwamen tot die conclusies. Lessen om gemakkelijk ouder te worden.

Dat bewegen goed is voor ons mensen en niet-bewegen juist niet is een wijsheid die al langer bekend is. Die wijsheid geïllustreerd te zien aan de hand van twee onderzoeken kan de ogen nog eens extra openen. De Taiwanese onderzoeker Chi-Pang Wen bestudeerde tussen 1996 en 2008 met zijn collega’s de lichamelijke gesteldheid van 400.000 mensen in gelijke verhoudingen man-vrouw. Aan de proefpersonen werd gevraagd hoeveel uren per week ze sporten, vervolgens werden ze in groepen ingedeeld die niet of steeds per kwartier meer per week sportte. Per groep berekende Chi-Pang Wen en zijn collega’s de levensverwachting per groep. Ze kwamen tot een opvallende conclusie: de personen die in het geheel niet sporten hadden een 17 procent hogere sterftekans dan de groep die slechts een kwartier per dag sportten. Met elk kwartier dat een groep 15 minuten meer sportte dan de voorgaande groep nam de sterfte kans verder af.
Een ander onderzoek van de Australische onderzoeker Lennert Veerman en zijn collega’s vond een verband tussen televisie kijken en levensverwachting. Wanneer iemand per dag zes uur televisie kijkt bekort hij zijn leven met 4,8 jaren. De onderzoekers vergeleken het gezondheidsrisico van veel televisie kijken met risicofactoren zoals obesitas en te weinig bewegen. De onderzoeken zijn deze week in het medisch tijdschrift The Lancet en British Journal of Sports Medicine gepubliceerd.
Hebt u de ambitie om oud te worden, dan zit er volgens deze onderzoeken niets anders op dan flink te bewegen en zo min mogelijk televisie te kijken.

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.