Proud to be Senior

Pensioenfondsen in nood

augustus 8th, 2011

Paniek op de financiƫle markten, dalende koersen en dalende rente op de kapitaalmarkt en het is weer druk bij De Nederlandse Bank.

De laatste tijd waren we alweer gewend aan wat positieve geluiden uit de hoek van de pensioenfondsen, de dekkingsgraad steeg door goede resultaten op beleggingen en een marktrente die langzaam maar zeker steeg. Beide oorzaken maakten dat de gemiddelde dekkingsgraad boven de minimumgrens van 105 procent steeg, hoewel er fondsen waren die in de problemen bleven.
oor de recente scherpe daling van de aandelenkoersen daalt bij een aantal fondsen de dekkingsgraad weer onder de minimale grens van 105 procent. Welke fondsen het zijn zegt De Nederlandse Bank niet. Wel moeten de fondsen die onder de minimumgrens zijn gedaald voor het einde van het jaar een verbeterplan indienen.
Grote pensioenfondsen zoals het ABP, Zorg en Welzijn, PMT en PME komen later deze maand met cijfers over hun dekkingsgraad.
Het aantal maatregelen dat een pensioenfonds kan nemen om weer aan de minimumnorm te voldoen is beperkt. Het fonds kan de premie verhogen, de pensioenuitkeringen laten dalen of de voorwaarden aanpassen. Het mag niet van De Nederlandse Bank maar gezien de recente geschiedenis moeten de pensioenfondsen vooral hopen dat de politiek de financiƫle- en schulden crisis eindelijk eens voortvarend aanpakt en dat de koersen daarna weer geleidelijk zullen stijgen.

Leave a Reply

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.