Proud to be Senior

Neuroweteneschappers van de Vrije Universiteit van Amsterdam hebben ontdekt hoe en waar ons vermogen voor geheugen en concentratie zich precies in de hersenen bevindt. Die ontdekking leidt misschien tot een behandeling van geheugen- en concentratieproblemen.

Een op drie mensen krijgt bij het ouder worden te maken met de achteruitgang van het geheugen. Neurowetenschappers van de Vrije Universiteit van Amsterdam hebben nu ontdekt hoe en waar dat in de hersenen gebeurt. Kern van een goed geheugen en concentratie is een goed werkende acetylcholinereceptor. Vooral een klein onderdeeltje daarvan is essentieel. Door dat onderdeel te stimuleren verbetert de doorgifte van signalen via de zenuwen en daarmee het geheugen en de concentratie. Dat is extra belangrijk omdat met het ouder worden de hoeveelheid boodschapperstof, acetylcholine in de hersenen afneemt.
De Amsterdamse wetenschappers hebben met muizen onderzocht hoe het precies werkt. Ze schakelden het naar hun idee essentiƫle deeltje van de hersenen eerst uit, waardoor er geheugen en concentratieproblemen ontstonden. Schakelden ze het onderdeeltje weer in, dan verbeterden die functies juist weer.
De ontdekking, die vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Sience wordt gepubliceerd kan in de toekomst leiden tot een behandeling van problemen met het geheugen of concentratie. Voor het zover is zal er meer onderzoek moeten worden gedaan.

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.