Proud to be Senior

Pensioenakkoord verdeeld

juni 14th, 2011

Het vrijdag gesloten pensioenakkoord leidt niet overal tot tevreden gezichten. Jongeren zouden de rekening betalen, vakbonden geven een negatief stemadvies aan de leden en de politiek is verdeeld.

Vrijdag was er nog een sfeer van tevredenheid over het behaalde pensioenakkoord, maar al snel was er al kritiek te horen. Zo is de grootste bond van de FNV, FNV Bondgenoten tegen het akkoord en ook vakbond de Unie is tegen. Beide vakbonden vinden dat met het pensioenakkoord het risico van het pensioenstelsel enkelzijdig bij de werknemers komt te liggen. Adjunct-directeur van het Centraal Planbureau Casper van Ewijk vond dat afgelopen zondag in het televisieprogramma Buitenhof ook. Hij vindt dat met name jongeren risico gaan lopen bij de pensioenopbouw.
In het pensioenakkoord stijgt de pensioenleeftijd in 2020 naar 66 jaar en in 2025 naar 67 jaar. Het AOW-bedrag stijgt mee met de lonen en bovendien tot 2028 jaarlijks met 0,6 procent extra. Die stijging gaat ten koste van de ouderenkortingen met een uitzondering voor de laagste inkomens. Stoppen met werken wanneer je 65 jaar bent kan nog steeds, maar kost je de rest van je leven 6,5 procent AOW. Doorwerken na je 66ste (of later 67ste) levert juist 6,5 procent extra AOW op. Verder moeten pensioenbonden beter gaan communiceren met hun belanghebbenden. Deelnemers moeten weten welk risico ze lopen bij hun pensioenfonds zodat ze weten welk pensioen ze mogen verwachten wanneer ze met pensioen gaan, al zal er nooit echte zekerheid zijn. Tenslotte zijn er maatregelen in het akkoord opgenomen die er voor moeten zorgen dat werknemers de pensioenleeftijd werkend halen.
Het pensioenakkoord is geen dichtgetimmerd akkoord, er blijft voldoende ruimte in de cao-onderhandelingen om aparte afspraken te maken. Op die manier kunnen vakbonden die afkerig zijn van het gesloten akkoord toch hun gelijk halen. Metaalpensioenfonds PME heeft al aangekondigd de cao-onderhandeling te gebruiken om ook de werkgevers mede risico te laten lopen.
In de Tweede Kamer is verdeeld gereageerd op het akkoord, aan de ene kant is er tevredenheid dat er tenminste een akkoord is, maar er is ook kritiek. Die lijkt op wat de kritische Vakbonden vinden. Daarnaast is de PVV tegen de verhoging van de AOW-leeftijd,. De SP spreekt van `een afbraak van het solidaire systeem en de introductie van een `pokerpensioen`, omdat de pensioenen mee kunnen stijgen en dalen met de opbrengsten van beleggingen. D66 vindt dat de stijging van de AOW-leeftijd te laat is en GroenLinks en de PvdA steunen het akkoord in hoofdlijnen. VVD en CDA steunen het akkoord.
De FNV gaat aan al haar leden middels een referendum vragen wat ze van het pensioenakkoord vinden. Vakbond FNV Bondgenoten heeft al laten weten dat ze een negatief stemakkoord zal geven aan haar leden. Mocht het referendum tot een afwijzing leiden, dan is het nog maar de vraag of voorzitter Jongerius nog wel terug kan. We zullen zien.

Leave a Reply

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.