Proud to be Senior

Pensioenakkoord in (voorlopig) laatste fase

Vrijdagochtend half negen schuiven werkgevers, werknemers en een flinke delegatie van het kabinet bij elkaar aan tafel aan om de laatste hand te leggen aan het pensioenakkoord. Maar ook al worden de partijen het eens, definitief is het akkoord nog niet.

Zou het dan toch lukken vandaag om een pensioenakkoord te smeden? Wanneer het aan het deelnemersveld van het overleg vanmorgen ligt lijkt het daar wel op. De werkgevers, werknemers en onder andere de ministerpresident en de ministers van Sociale Zaken, Economische Zaken en Financiƫn overleggen gezamenlijk over de toekomst van de AOW en de pensioenen. Gisterenavond maakt Agnes Jongerius van de FNV al bekend dat ze een mogelijk akkoord ziet. Of ze gelijk heeft zullen we in de loop van de dag zien. Maar ze moet niet te vroeg juichen, want juist in haar eigen geledingen zit het gevaar. De grootste bond van de FNV, FNV Bondgenoten is tegen en ook de vakbond De Unie legt een mogelijke akkoord met een negatief stemadvies voor aan haar leden.
Laten we hopen dat het kabinet niet alleen goed luistert naar de vakbeweging en de werknemers,
Voor zo ver het conceptakkoord bekend is, stijgt de AOW-leeftijd naar 66 jaar in 2020 en naar 67 jaar in 2025. De AOW wordt naast de inflatiecorrectie structureel verhoogd met 0,6 procent tot 2028. De 0,6 procent wordt gefinancierd door het mes te zetten in de heffingskortingen voor ouderen. De pensioenen worden minder zeker omdat ze gaan meebewegen met de schommelingen van de financiƫle markten. Eerder stoppen met werken kan in het conceptakkoord nog steeds maakt kost je de rest van je leven 6,5 procent AOW, langer doorwerken levert juist meer AOW op.
laten we hopen dat het kabinet ook kijkt naar de belangen van de mensen die niet door de sociale partners vertegenwoordigd worden. Het is mooi als er uiteindelijk een polder pensioenakkoord ligt, maar dit land kent nog veel meer mensen dan alleen de leden van vakbonden en werkgevers. Laten we hopen dat het kabinet haar eigen verantwoordelijkheid neemt voor alle Nederlanders.

Up date

En dan gaat het ineens snel, 8.30 uur begonnen aan het overleg en dan nauwelijks een uur later een akkoord. Een akkoord voor de toekomst volgens minister-president Mark Rutte. Niet alleen de AOW en pensioen passen in het akkoord, er zijn ook afspraken gemaakt om meer ouderen aan het werk te krijgen en te houden. De grote vraag is nu wat het akkoord waard is wanneer de leden van de vakbonden het akkoord afwijzen. Maar laten we optimistisch zijn, er ligt een akkoord en dat is na een jaar onderhandelen al een hele prestatie.

Leave a Reply

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.