Proud to be Senior

Kamp moet AOW-regie nemen

juni 6th, 2011

Het pensioenakkoord wil er maar niet komen, GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver wil een breed Kamerdebat over de toekomst van de AOW en dat minister Kamp van Sociale Zaken de regie weer neemt in de AOW-discussie.

Afgelopen zaterdag was het een jaar geleden dat de werkgevers en werknemers een akkoord op hoofdlijnen sloten. Met dit akkoord gingen beide partijen verder met elkaar en met hun leden in discussie. Vooral bij de FNV kwam het tot pijnlijke aanvaringen waardoor er zelfs een time out van twee weken moest komen. Het akkoord van de sociale partners is belangrijk hoewel zij niet over de AOW gaan, ze gaan wel over de pensioenen. Bovendien is het volgens de regels van het poldermodel van belang dat alle partijen zoveel mogelijk op één lijn zitten. In te voeren veranderingen kunnen dan zo soepel mogelijk worden ingevoerd.
GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver zal het poldermodel misschien best weten te waarderen, maar vindt een jaar lang discussiëren over een akkoord op hoofdlijnen te lang. Hij vindt dat minister Kamp van Sociale Zaken de regie weer zelf moet nemen. “De AOW is nog steeds een zaak van de overheid.” Of minister Kamp die handschoen opneemt is nog de vraag. Eerder had hij echter al aangegeven dat de sociale partners wat meer tijd mochten nemen (hij verwachte eind januari al een definitief-akkoord), maar zou het redelijk vinden wanneer de partijen er begin juni uit zouden zijn.
De verwachting van de minister is niet uitgekomen en een akkoord lijkt ook nog niet binnen handbereik. Reden genoeg voor een breed debat over de toekomst van de AOW. Klaver wil niet alleen over de AOW-leeftijd spreken, maar ook over maatregelen die er voor zorgen dat mensen ook daadwerkelijk tot hun pensioen blijven werken. Als het aan Klaver ligt komt dit debat er nog voor het zomerreces dat op 1 juli begint.

Leave a Reply

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.