Proud to be Senior

FNV weer op een lijn.

mei 16th, 2011

De aangesloten bonden van de FNV zijn het weer met elkaar eens over de toekomst van de pensioenfondsen. Een toekomst die niet eens zoveel afwijkt van het huidige stelsel.

FNV Bondgenoten wilde meer zekerheden in de pensioenen, dan maar een tijd lang geen indexatie voor de gestegen prijzen. De Vakcentrale FNV zelf was eerder akkoord gegaan met meer onzekerheid. Twee botsende visies op de toekomst van de pensioenen. Na een crisis van bijna een maand zijn de verschillende FNV-bonden eruit. De pensioenen mogen van de FNV voorwaardelijk worden, pensioenfondsen mogen zelf bepalen hoe ze beleggen met een maximaal risico. Op grond van het rendement en de dekkingsgraad mogen pensioenfondsen zelf bepalen of ze indexeren of dat ze de buffers van het pensioenfonds willen versterken. Het verschil met het huidige beleid is niet zo groot. Ook nu kunnen fondsen zelf bepalen hoeveel en of ze indexeren binnen de grenzen die De Nederlandse Bank en de wet stellen. Doen fondsen het goed dan kunnen ze de pensioenen laten stijgen met de gestegen prijzen. Is de dekkingsgraad van een pensioenfonds onder het minimum van 105 procent gedaald dan is indexatie uit den boze en kan er zelfs gekort worden op de pensioenen. Dat laatste willen de bonden voorkomen door het risico dat pensioenfondsen mogen lopen te beperken.
Het akkoord dat nu binnen de FNV bereikt is, is nog geen pensioenakkoord. Daarvoor moeten de bonden weer onderhandelen met de werkgevers, die gaan voor premiestabiliteit. Vanuit die gedachte hebben zij ook baat bij een beperkt risico van de pensioenfondsen. Maar het risico mag niet te beperkt zijn zodat geen hoog rendement op beleggingen gehaald kan worden. De werkgevers moeten bij tekorten wel een hogere pensioenpremie gaan betalen of een storting doen aan het pensioenfonds.
Tenslotte wacht minister Kamp van Sociale Zaken, hij moet ook akkoord gaan met het pensioenakkoord van de werkgevers en werknemers. Daar ligt nog een lastig punt omdat het huidige pensioenakkoord uitgaat van een AOW die welvaartsvast is omdat hij meestijgt met alle aspecten van het loon en niet alleen met de uitkeringen. Kamp heeft altijd gezegd dat hij daar geen geld voor heeft. Het lijkt ook wat minder noodzakelijk omdat de bonden steeds hebben gezegd dat de welvaartsvaste AOW noodzakelijk is omdat de pensioenen onzekerder zijn geworden, dat aspecten is nu minder hard.
Het is mooi dat de FNV-bonden weer op een lijn zitten, maar het is slechts het begin van een nieuwe onderhandelingsronde, we wachten af.

Leave a Reply

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.