Proud to be Senior

FNV staat op ontploffen

mei 9th, 2011

De bij de Vakcentrale FNV aangesloten bond FNV Bondgenoten dreigt een eigen koers te gaan varen wanneer de andere bonden niet net als zij kiezen voor meer garanties in plaats van een grotere kans op indexatie.

Begin april trok Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten al aan de bel en eiste een herziening van het concept pensioenakkoord dat de werkgevers en werknemers hadden gesloten. Volgens Van der Kolk lagen de risico’s van het pensioen voornamelijk bij de werknemers hetgeen hij onacceptabel vond. Van der Kolk eiste een herziening van het concept pensioenakkoord. Gevolg was een pauze in de onderhandelingen die al meer dan een half jaar liepen. Die adempauze leidde tot niets en nu gaat Van der Kolk van de FNV Bondgenoten vandaag in Amsterdam een ultieme poging doen om de andere 18 aangesloten bonden achter zich te krijgen. Lukt dat niet dan gaat FNV Bondgenoten een eigen koers varen en ontploft wellicht de FNV. Een en ander blijkt uit de interne presentatie die Van der Kolk vandaag gaat geven en die in het bezit is van de Telegraaf.
Het conflict tussen de Vakcentrale FNV enerzijds en de FNV Bondgenoten anderzijds draait om de keuze voor meer kans op indexatie (aanpassen van de gestegen prijzen) en meer garanties op een vast pensioen. Vorige week maakte de ouderenbond ANBO, ook een bij de Vakcentrale FNV aangesloten bond, al bekend dat meer kans op indexatie meer kans op een waardevast pensioen biedt dan garanties op zich. Juist voor dat laatste moeten buffers worden opgebouwd. Je krijgt dan wel een gegarandeerd pensioen, maar dat is waarschijnlijk lager dan het pensioen bij de mogelijkheid van indexatie. Nadeel van indexatie is dat de waarde van het pensioen kan gaan schommelen.

Leave a Reply

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.