Proud to be Senior

Kamp houdt voet bij stuk

april 7th, 2011

Minister Kamp van Sociale Zaken verdedigde gisteren in de Tweede kamer zijn voorstel om de AOW te korten voor ouders die samenwonen met een volwassen kind. Hij blijft echter een Kamermeerderheid tegenover zich vinden.

Minister Kamp van Sociale Zaken wilde AOW voor ouders met inwonende volwassen kinderen korten. Nu nog ontvangen deze ouders 70 procent AOW, dat moet van de minister 50 procent worden. Net zoveel als andere samenwoners ontvangen. Minister Kamp wil “de logica weer terugbrengen in de AOW’. Omdat te onderstrepen kwam hij met tal van voorbeelden die niet zozeer over samenwonen gaan maar over een meerpersoonshuishouden. Dat is een huishouden van drie of meer personen, bijvoorbeeld drie zussen die samen een huis bewonen. Bij een meerpersoonshuishouden krijgen alle 65-plussers van dat huishouden een alleenstaande AOW, 70 procent. Zodra een van de drie wegvalt blijft er samenwonen over en worden de resterende zussen ieder 20 procent gekort op de AOW. Een ouderpaar met een inwonende dochter of zoon is ook een meerpersoonshuishouden en de ouders zouden dus ook recht hebben op ieder 70 procent AOW (wat zelden gebeurt). Over het aanpassen van het meerpersoonshuishouden en de AOW-hoogte zegt de minister niets.
Minister Kamp acht het logisch dat een volwassen kind als samenwoonpartner mag worden beschouwd. Een grote meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat niet. CDA, PVV, PvdA, D66 en de SP vinden allen dat de minister een slecht, een weinig sociaal voorstel doet. Ze wijzen hem er op dat de inwonende volwassen kinderen vaak een belangrijke rol hebben in de zorg voor de ouders. Het beleid van minister Kamp gaat volgens de oppositie rechtstreeks in tegen het beleid om mantelzorg te stimuleren. Door de AOW te korten drijft hij de inwonende kinderen het huis uit. De VVD steunt de minister (ook van VVD huize). Volgens VVD-Kamerlid Matthijs Huizing ontvangen ouder-kindrelaties meer dan welke samenwoonvorm ook, al begrijpt hij wel de eventuele zorgrelatie tussen ouder en kind.
Hoe dit plan van minister Kamp gaat aflopen en hoe zijn andere plannen met de AOW verder gaan (zoals de AOW pas op de 65ste verjaardag, korten op de toeslag-AOW voor de jongere partner en de AOW in 2020 pas met 66 jaar) moeten we afwachten. Voorlopig heeft hij nog heel wat parlementariërs te overtuigen van zijn gelijk.

Leave a Reply

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.