Proud to be Senior

Gisteren lieten we al weten dat het CDA tegen het plan van minister Kamp van Sociale Zaken is om de AOW voor ouders die samenwonen met een volwassen kind te korten. Daar lijkt nu een Kamermeerderheid tegen.

Minister Kamp van Sociale Zaken wil de AOW voor ouders die samenwonen met een volwassen kind korten. Nu nog ontvangt deze ouder een alleenstaande AOW van 70 procent, in het plan van Kamp wordt hij een samenwoner en ontvangt nog maar 50 procent AOW. Dat scheelt de met een volwassen kind samenwonende ouder ruim 300 euro per maand bruto. Minister Kamp vindt het korten logisch, want ook bij het samenwonen met een partner, broer of zus is er steeds sprake van samenwonen, met een kind dus ook.
Een Kamermeerderheid lijkt zich nu tegen het plan te verzetten. Het CDA, PVV, PvdA en SP roepen minister Kamp op om van het plan af te zien. De partijen die tegen zijn vinden het plan oneerlijk, gemeen en hardvochtig. Het plan zou kinderen dwingen om op zichzelf te gaan wonen zodat moeder, vader een volwaardig inkomen houdt. Die ontwikkeling lijkt contraproductief omdat volgens de protesterende partijen de kinderen met wie samengewoond wordt vaak mantelzorg leveren die voor de maatschappij veel goedkoper is dan professionele hulp.
Ik herinner van mijn oma dat ze zeer blij was dat ze niet net als haar moeder afhankelijk was van haar kinderen voor haar inkomen. Was dat ook niet de opzet van de AOW om ouderen onafhankelijk van hun kinderen te laten zijn? Sinds 1957 toen de AOW werd ingevoerd is er veel veranderd, maar niet de wens van veel ouderen om onafhankelijk te zijn van hun kinderen, de maatregel van minister Kamp zet een streep door die onafhankelijkheid.

Leave a Reply

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.