Proud to be Senior

De Nederlandse Bank heeft onderzocht of de 25 grootste pensioenfondsen van Nederland hun pensioenen indexeren voor de gestegen prijzen. Dat blijkt niet het geval waardoor de koopkracht voor ouderen wordt uitgehold.

Niets is zeker in het leven en het pensioen al helemaal niet. De afgelopen tien jaar zijn grillige jaren geweest voor de deelnemers aan pensioenfondsen. Eerst na 9-11 werden niet meer gecompenseerd door de slechte beleggingsresultaten. In 2008 vond gelukkig een correctie plaats waardoor de misgelopen indexatie alsnog werd gecompenseerd. Toen brak de financiƫle crisis uit en sinds dien staat vrijwel overal de inflatie in de koelkast.
De Nederlandse Bank onderzocht of en hoe de 25 grootste pensioenfondsen van Nederland hun deelnemers en pensioengerechtigden compenseren voor de gestegen prijzen, niet dus. Al zijn er kleinere fondsen die volgens de site pensioenpower.nl nog steeds met 3 procent compenseren. De dekkingsgraad van de 25 grootste pensioenfondsen is in 2010 ondanks gunstige berichten gemiddeld gedaald van 109 procent, naar 107 procent. Die daling komt voornamelijk voor rekening van de hogere levensverwachting. De beleggingsresultaten waren namelijk gemiddeld 12 procent en de rekenrente van de pensioenfondsen steeg ook bijna een heel procent.
De pensioenen worden bij de grootste 25 pensioenfondsen van Nederland niet verhoogd en worden zo steeds minder waard. Er moet bijna een klein wonder gebeuren willen de pensioenfondsen weer in staat zijn om de misgelopen indexatie achteraf alsnog te compenseren. Vooralsnog kunnen we slechts op dat wonder hopen.

Leave a Reply

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.