Proud to be Senior

Grens arbeiders in de kou

april 12th, 2011

De bureaus Belgische en Duitse Zaken van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gaan verdwijnen als het aan minister Kamp van Sociale zaken ligt. Door zijn bezuinigingsdrift verdwijnt niet alleen een naam maar vooral een kenniscentrum.

Voor grensarbeiders, mensen die in Nederland wonen, maar in België of Duitsland werken is het Bureau Belgische of Duitse Zaken een belangrijk kenniscentrum. Voor vragen over de AOW, Anw en de kinderbijslag moeten d egrensarbeiders bij dit bureau zijn. Maar er is ook veel kennis over de regelgeving van België en Duitsland, de AWBZ en andere werknemersverzekeringen. Doordat de Sociale verzekeringsbank (SVB) moet bezuinigen verdwijnen deze bureaus en moet de kennis worden overgenomen door de regionale SVB-kantoren en de grensgemeenten. Belanghebbenden vrezen echter dat de in de plaats komende internetsite en e-mail niet kan compenseren wat er nu aan persoonlijke dienstverlening, aan telefoon, met spreekuren of bijeenkomsten gerealiseerd wordt. Niet alleen vanwege de bereikbaarheid, internet blijft afstandelijk, vooral vanwege de kennis die verloren gaat en versnippert raakt.
Op 6 april zou er een besluit worden genomen over de toekomst van de Bureau België en Duitsland, dit besluit is echter uitgesteld tot de bijeenkomsten van 19 april.

Leave a Reply

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.