Proud to be Senior

Het fietsen met de elektrische fiets maakt je weer jong, de hulpmotor maakt fietsen weer mogelijk en je gaat ook nog eens lekker snel. Te snel, want het aantal ongelukken is groot.

De elektrische fiets is populair onder 50-plussers, de elektrische hulpmotor zorgt er voor dat je langer en gemakkelijker kunt fietsen, heuveltjes zijn eenvoudig te nemen, het is stil en je gaat ook nog lekker snel. Vooral die snelheid levert gevaar op. Twee studenten van de Windesheim Hogeschool berekenden in een onderzoek naar de elektrische fiets dat per gereden kilometer het aantal ongelukken dubbel zo hoog is op de elektrische fiets ten opzichte van de gewone fiets. Dat er meer ongelukken zijn komt volgens de ANWB omdat je niet alleen op de rechte stukken hard gaat, maar ook in de bochten, juist daar vergissen veel ouderen zich in. En of we het nu leuk vinden of niet, juist het inschatten van verkeerssituaties wordt moeilijker naarmate we ouder zijn en dat brengt risico’s met zich mee. Je waant je een stuk jonger met de wind door je wapperende haar, maar vergist je misschien toch vaker in de verkeerssituatie.
TNO voorspelt echter een grote toekomst voor de elektrische fiets: het houdt ouderen mobiel, zorgt voor minder autokilometers en mensen gaan vaker en langere afstanden fietsen. Wel adviseren zowel TNO als de studenten dat met speciale snelfietspaden, goede voorlichting bij de aanschaf en cursussen nodig zijn om ongelukken te voorkomen.

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.