Proud to be Senior

Vandaag komt staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid met een actieplan om ouderenmishandeling tegen te gaan.

Per jaar komen er volgens de Algemene Bond voor Ouderen (ANBO) ongeveer 200.000 meldingen van ouderenmishandeling binnen bij de verschillende meldpunten. Volgens de ANBO nog maar het topje van de ijsberg. Ouderenmishandeling moet in het algemeen, maar ook van het regeerakkoord bestreden worden. Vandaag komt staatssecretaris Veldhuijzen-van zanten van Volksgezondheid met een actieplan dat zij op een congres te Leiden presenteert. Ouderenmishandeling is meer dan slaan alleen, het kan ook gaan om psychische mishandeling of financiƫle uitbuiting. Vooral voor dat laatste vraagt de staatssecretaris meer aandacht.
In het plan komt een wettelijke verplichting om ouderenmishandeling door werkers in de gezondheidszorg te melden. Ook daar komt het voor dat ouderen door hun verzorgers geslagen worden of uit ongeduld vastgebonden worden. Voor ouderenmishandeling in huiselijke kring komt er in het actieplan geen meldingsplicht. Wel komt er een code waaraan bijvoorbeeld huisartsen, rechter en politiemensen zich moeten houden wanneer zij mishandeling vermoeden.
Naast de meldplicht komt er ook meer voorlichting. Informatie voor professionele krachten en vrijwilligers in de ouderenzorg over ouderenmishandeling en hoe dat te herkennen. Informatie voor ouderen, maar dan om hen te bewegen mishandeling te melden en hulp te zoeken. Informatie voor mantelzorgers zodat zij tijdig hulp kunnen zoeken waardoor onmacht niet eindigt in mishandeling. Voor de mantelzorgers kan dan (tijdelijk) professionele zorg ingezet worden.
Vandaag een actieplan tegen ouderenmishandeling, daarna graag zo snel mogelijk resultaten, want iedere mishandeling (ook voor jongeren) is er een te veel.

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.