Proud to be Senior

In korte tijd zijn er al veel klachten en bezwaren binnen gekomen over de hogere eigen bijdrage WMO en WLZ. Volgens de Unie KBO is het aantal nog veel hoger.

 

Tot half april zijn er bij het CAK al 633 bezwaren binnen gekomen tegen de hogere eigen bijdrage WMO of Wet Langdurige Zorg (voorheen AWBZ). Omdat de periode waarin bezwaar gemaakt kan worden nog niet voorbij is, verwacht de ouderenorganisatie Unie KBO dat het aantal bezwaren nog zal stijgen. Bij het Nationaal Meldpunt Ouderenzorg komen ook veel klachten binnen over de hogere eigen bijdrage. Bij doorvragen blijkt dat veel klagers nog geen bezwaar hebben aangetekend.

De eigen bijdrage is sinds begin dit jaar hoger omdat de korting van 33 procent op de eigen bijdrage is vervallen. Nu bij de ontvangers van zorg vanuit de WMO en WLZ de eerste nota’s voor de eigen bijdrage op de mat vallen is het vaak schrikken van het bedrag dat betaald moet worden. Gebruikers van thuiszorg moeten nu meer betalen voor dezelfde zorg. Daarnaast kunnen gemeenten sinds dit jaar een aparte eigen bijdrage vragen voor algemene voorzieningen zoals dagrecreatie, maaltijdservice of sociale alarmering. Dit alles heeft gevolgen voor de koopkracht van ouderen.

De Unie KBO wil dan ook dat de stapeling van eigen bijdrage voor algemene voorzieningen moet stoppen. Bovendien vindt de Unie KBO dat gemeenten zorggebruikers met hoge zorgkosten moet helpen met een tegemoetkoming in de kosten.

Nico van Scheijndel

19 mei 2015

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.