Proud to be Senior

Trump redt pensioenfondsen

januari 27th, 2017

De pensioenfondsen in Nederland hebben een goed vierde kwartaal meegemaakt in 2016. De dekkingsgraad steeg bij de vijf grootste pensioenfondsen. Met dank aan president Trump.

Door de grootse plannen van president Trump en de daardoor te verwachten inflatie steeg de rente in de wereld. Met die gestegen rente steeg ook de rekenrente waarmee pensioenfondsen hun dekkingsgraad moeten berekenen. Ook steeg het rendement op beleggingen, zodat vrijwel geen van de Nederlandse pensioenfondsen dit jaar hoeft te korten op de pensioenen. Het ABP boekte bijvoorbeeld in 2016 een rendement van 9,5 procent op haar beleggingen, of wel 33 miljard euro.
De grootste vijf pensioenfondsen van Nederland zijn door de gestegen rekenrente allemaal uit de gevarenzone en hoeven niet te korten op hun pensioenen. Maar echt veilig zijn ze nog lang niet. Alle bestuursvoorzitters waarschuwen dan ook dat we niet te vroeg moeten juichen. Wanneer het beleggings- en renteklimaat weer omslaat, komt korten weer gevaarlijk dichtbij. Aan verhogen van de pensioenen durven de pensioenfondsen al helemaal niet te denken. Het ABP verwacht de komende vijf jaar voorlopig niet te kunnen verhogen. In ieder geval niet zolang de beleidsdekkingsgraad minder is dan 110 procent. Deze beleidsdekkingsgraad was bij het ABP aan het einde van 2016 slechts 91,7 procent. Er is dus nog een lange weg te gaan.
Naast de goede beleggingsresultaten en de gestegen rente hopen de bestuursvoorzitters dat de politiek haar verantwoordelijkheid neemt. De voorzitters zien wel dat partijen over de rekenrente praten, maar concrete voorstellen zien ze nog niet. De hoop is dat de politiek besluiten neemt waardoor de pensioenfondsen minder afhankelijk worden van de renteontwikkeling.

Nico van Scheijndel

27 januari 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.