Proud to be Senior

Grote schenking goed besteed

december 7th, 2017

De verhoogde eenmalige vrijstelling schenkbelasting van € 100.000 gebruiken de ontvangers vooral om hun hypotheek mee af te lossen.

Van oktober 2013 tot eind 2015 was er al de extra verhoogde vrijstelling van € 100.000. Het kabinet dacht toen dat de maatregel 100 miljoen zou gaan kosten. Door het grote enthousiasme waarmee er geschonken werd, is dat een miljard geworden. Sinds dit jaar is het opnieuw mogelijk om die € 100.0000 vrij van schenkbelasting te schenken, zei het met meer beperkingen. Nu is vrij schenken van € 100.000 alleen mogelijk als de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar is en deze het geld gebruikt voor de aankoop, verbetering of onderhoud van de eigen woning of aflossing eigen woning schuld. Voor ontvangers die al voor 2017 gebruik hebben kunnen maken van een eenmalig verhoogde vrijstelling is er een overgangsregeling.
Volgens onderzoek van de Rekenkamer gebruiken de ontvangers van de maximaal € 100.000 vrijstelling hun geld goed. Driekwart lost er de hypotheek mee af en de rest gebruikt het voor een verbouwing of aankoop van de eigen woning.
De Rekenkamer verwacht niet dat ook het gebruik nu tien maal meer kost dan begroot. Het kabinet heeft nu 97 miljoen euro voor de maatregel uitgetrokken. De Rekenkamer denkt dat de maatregel minder kost omdat deze langer van kracht is en omdat er vooral hypotheken mee afgelost worden, waardoor het fiscaal voordeel minder is en de belastinginkomsten daarmee groter.

Nico van Scheijndel

7 december 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.