Proud to be Senior

Minister Wiebes van Economische Zaken verwacht dat de energie nota in 2021 gemiddeld € 175 duurder zal zijn dan nu.

Om investeringen in duurzame energie te stimuleren heeft het vorige kabinet in 2013 een extra belasting op energie ingevoerd. Door die extra belasting wordt de energienota komend jaar al € 45 hoger. Minister Wiebes zei gisterenavond in een debat in de Tweede Kamer, dat hij verwacht dat de energienota in 2021 naar verwachting zelfs met gemiddeld € 175 toegenomen zal zijn. Het bedrag van de extra belasting valt hoger uit dan eerder gedacht, omdat deze ook berekend wordt over de hogere heffingen die netbeheerders en gemeenten opleggen.
De extra belasting gebruikt nu de inkomsten van de extra belasting op energie om CO2-uitstoot af te vangen en ondergronds op te slaan. Dat is nodig om de klimaatdoelstellingen van Parijs te kunnen halen, zodat de aarde niet te snel opwarmt.
In de Kamer pleitten GroenLinks en de SP om de belasting op de energienota eerlijker over burgers en bedrijven te verdelen. Nu betalen burgers relatief meer dan bedrijven. De minister voelt niets voor die eerlijker verdeling omdat dit de concurrentiepositie van bedrijven zou aantasten. Wel gaf de minister toe aan de oproep van de Kamer om in beeld te brengen welk effect de hogere lasten heeft voor de verschillende huishoudens.

Nico van Scheijndel

1 december 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.