Proud to be Senior

Het voordeel van een (bijna) volledig afgeloste hypotheek wordt ondanks protesten, naar verwachting gewoon in 30 jaar tijd geleidelijk afgeschaft .

De hoorzitting in de Tweede Kamer over het voornemen van het kabinet om Wet Hillen te schrappen leidde tot niets. Het kabinet gaat door met haar plan de wet te schrappen die huiseigenaren met een (bijna) volledig afgeloste hypotheek een voordeeltje oplevert. De oppositiepartijen 50Plus, PVV en Forum voor Democratie trokken alles uit de kast om de coalitiepartijen te overtuigen dat het afschaffen van Wet Hillen onbehoorlijk is en arme ouderen treft.
Nu is het nog zo dat als de aftrekbare hypotheekrente lager is dan het Eigenwoningforfait (inkomsten uit eigen woning) er geen aftrek meer is van hypotheekrente, maar ook geen betaling van het Eigenwoningforfait. Dit staat in Wet Hillen. Aflossen loont dus. Tegenstanders spreken van een aflosboete omdat huiseigenaren met een (bijna) afgeloste hypotheek nu moeten gaan betalen. Voorstanders spreken van een aflossubsidie omdat aflossen een voordeel oplevert.
Het kabinet wil van Wet Hillen af omdat het geld kost. Is de wet afgeschaft, dan levert dat het kabinet vanaf 2019 geld op, naar verwachting in 2021 100 miljoen euro en in 2048, als de wet volledig is afgeschaft na 30 jaar, zelfs 1 miljard euro.
Tegenstanders van de wet zeggen dat arme ouderen er de dupe van worden. ING berekende dat in 2048, als het voordeel volledig verdwenen is, het Eigenwoningforfait een doorsneehuishouden € 45 per maand kost. Voorstanders ontkennen die kostenpost niet, maar wijzen erop dat juist rijke ouderen voordeel hebben van Wet Hillen.

Nico van Scheijndel

17 november 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.