Proud to be Senior

Uit onderzoek blijkt dat driekwart van alle ouderen niet bezig is met het kunnen blijven wonen in de huidige woning terwijl die er vaak niet voor geschikt is.

Stichting Zilver Wonen heeft onderzoek gedaan onder 5258 ouderen met een gemiddelde leeftijd van 71 jaar. Van al die ouderen heeft driekwart geen enkel initiatief genomen om de huidige woning geschikt te maken om oud in te worden. Ze hebben geen informatie ingewonnen (64 procent) of vinden het nog te vroeg om er al over na te denken (85 procent).
Ruim 71% van de 60- tot 80-jarigen is niet bezig met het aanpassen van de woning. Zelfs van de 70- en 75-plussers bereidt ruim 60% zich nog niet voor. Pas als hun gezondheid achteruit gaat komen ze in actie en dan is het vaak al te laat.
Afgaand op de onderzoeksresultaten verwacht Stichting Zilver Wonen in de komende vijf tot acht jaar problemen. Dit omdat er een groot te kort aan geschikte seniorenwoningen is. Volgens schatting van de Stichting 60.000, maar anderen zoals de ANBO verwacht dat dit te kort nog veel groter is. Het probleem is zo groot omdat 64 procent van alle alleenstaanden ouderen niet in een toekomstbestendige woning woont en 55 procent van de samenwonenden.
Het kwart van de ouderen dat wel nagedacht heeft of gehandeld, beginnen meestal met het toegankelijk maken van het toilet. Ook staan aanpassingen in de badkamer op het programma. In de badkamer worden steunbeugels geplaatst en de vloer minder glad gemaakt. Daarnaast vervangen veel ouderen het bad door een inloopdouche of verplaatsen zelfs de badkamer naar de begane grond. Een andere belangrijke aanpassing is het verlagen of verwijderen van drempels in huis.

Nico van Scheijndel

8 november 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.