Proud to be Senior

Medicijnresten niet in het toilet

november 27th, 2017

Coalitiepartijen ChristenUnie en D66 hebben een plan om te zorgen dat minder medicijnen in het riool terecht komen zodat waterzuivering makkelijker en goedkoper kan.

Jaarlijks komt 140.000 kilo medicijnresten in het rioolwater terecht. Medicijnen die niet meer nodig zijn worden door het toilet gespoeld. Dat doen burgers maar ook ziekenhuizen. Door dit wegspoelen wordt het reinigen van het rioolwater in waterzuiveringsinstallaties lastiger en duurder. Om het doorspoelen van medicijnen te beperken hebben D66 en de ChristenUnie een plan gemaakt dat ze vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer neerleggen bij minister Van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat.
De twee coalitiepartijen willen dat artsen beter informatie krijgen over actieve stoffen. Zo kunnen zij hun patiënten medicatie voorschrijven waarvan bekend is dat relatief weinig impact hebben op het milieu. Daarnaast moet het voor gebruikers van medicijnen gemakkelijker worden om hun restmedicijnen kwijt te raken, bijvoorbeeld door inleveren bij apotheken (kan nu al) of bij andere winkels. Ook moeten ziekenhuizen die nu nog goed zijn voor 20 tot 47 procent van de verontreiniging van het oppervlakte water, hun afvalwater beter zuiveren.
Medicijnresten horen volgens D66 Kamerlid Matthijs Sienot niet in het riool: “Wat er niet inkomt hoef je er ook niet uit te halen”.

Nico van Scheijndel

27 november 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior
  • @RozemaJaap Gefeliciteerd ; 20-03-23
  • @Jetemetet @hhsenk @50pluspartij gefeliciteerd ; 20-03-23
  • RT @zh50plus: Wij willen iedereen die is gaan stemmen bedanken. En natuurlijk een beetje extra de mensen die op 50PLUS Z ... ; 17-03-23
  • @HaakRene @50pluspartij Inderdaad, alle kiezers hartelijk dank voor uw steun. En jij gefeliciteerd ; 16-03-23
  • 50Plus in het nieuws, laat ons de klus van het behoud van het beste pensioenstelsel ter wereld afmaken, stem 50Plus http ... ; 15-03-23

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.