Proud to be Senior

Het aantal mensen dat hulp kan verlenen bij reanimatie is in een paar jaar flink gegroeid. Het 6-minuten netwerk komt in zicht.

Het aantal mensen dat hulp kan verlenen bij reanimatie is sinds 2014 gegroeid van 68.000 toen naar 170.000 nu. Mensen die voor zichzelf of voor hun beroep hebben geleerd te reanimeren kunnen zich als burgerhulpverlener bij het netwerk opgeven. Het streven van de Hartstichting Nederland is om te komen tot een fijnmazig 6-minuten netwerk. Daarmee bedoelen ze dat iemand die buiten het ziekenhuis een hartaanval krijgt binnen zes minuten gereanimeerd kan worden.
Die zes minuten zijn belangrijk. Krijgt iemand een hartaanval en wordt hij binnen zes minuten gereanimeerd, dan is de overlevingskans het grootst. Als het 6-minuten netwerk goed werkt kunnen er jaarlijks ongeveer 2500 levens worden gered: ongeveer zes per dag volgens de Hartstichting. De volgende stap in de optimalisering van het reanimatienetwerk is het beschikbaar zijn van voldoende AED’s (defibrillatoren).
Iedere week krijgen 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartaanval. De overlevingskans van hen is sinds de jaren ’90 gegroeid van 9 procent toen, naar 25 propcent nu.

Nico van Scheijndel

23 oktober 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.