Proud to be Senior

Meer lenen voor de koopwoning

oktober 20th, 2017

Het NIBUD heeft voor 2018 de leencapaciteit van kopers van een eigen woning aangepast. Vooral de hogere inkomens en tweeverdieners kunnen meer lenen.

Ieder jaar past het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, het NIBUD de leencapaciteit een beetje aan. De regeling legt vast wat consumenten op verantwoorde wijze maximaal kunnen lenen voor de koop van een woning. Voor 2018 betekent dit dat twee verdieners en mensen met een inkomen van meer dan € 45.000 bruto per jaar meer kunnen lenen voor de aankoop van een nieuwe woning.
Tweeverdieners kunnen meer lenen omdat het inkomen van de andere partner in 2018 voor 70 procent meetelt, nu is dat 60 propcent. De komende jaren gaat dit tweede inkomen geleidelijk voor 100 procent meetellen.
Door de verwachte gemiddelde loonstijging van 2,2 procent acht het NIBUD het redelijk dat inkomens vanaf € 45.000 bruto per jaar toch meer kunnen lenen. Hypotheekadviseurs wijzen er op dat die loonsverhoging van 2,2% voor veel huishoudens helemaal niet opgaat. Er zijn volgens Martin Hagedoorn, productmanager bij De Hypotheekshop genoeg groepen waarvan de lonen helemaal niet omhoog gaan. Bij een gelijkblijvend inkomen kunnen lage en middeninkomens volgend jaar 2% a 3% minder lenen volgens de berekeningen van De Hypotheekshop.
Een andere beperking volgend jaar is dat het maximale bedrag dat geleend kan worden 100 procent van de woningwaarde is (nu nog 101 procent). Voor energiezuinige woning kunnen huizenkopers juist € 25.000 meer lenen.
Voor kortlopende hypotheken die volledig worden afgelost is niet langer de vaak hogere vaste toetsrente het uitgangspunt, maar de contractrente uit de offerte. Dit geeft meer ruimte aan senioren die met het oog op hun pensioen een deel van hun hypotheek versneld willen aflossen.

Nico van Scheijndel

20 oktober 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.