Proud to be Senior

Ouderenorganisatie KBO-PCOB wil dat er veiliger oplossingen komen voor ouderen die zelf de deur niet kunnen openen dan de huidige sleutelskluisjes.

In Nederland hangen ongeveer 150.000 sleutelskluisjes die bedoeld zijn om zorgverleners toegang tot een woning te verlenen. Ze zijn in gebruik bij zorgbehoeftigen die zelf de deur niet of niet snel genoeg kunnen openen. Die sleutelkluisjes zouden veilig moeten zijn. Maar dat lijkt met 800 inbraken per jaar via sleutelskluisjes niet het geval te zijn. De inbraken zijn mogelijk omdat veel sleutelkluisjes niet veilig genoeg zijn. Zij hebben niet het SKG-keurmerk. Toch schrijven juist veel zorgaanbieders die sleutelskluisjes voor.
Ouderenorganisatie KBO-PCOB wil dat dit verbetert en het kan ook. Er zijn veiliger sleutelkluisjes op de markt met een SKG-keurmerk, maar ook andere oplossingen. Zo bestaan er momenteel elektrische sloten die geopend kunnen worden met een smartphone-app. Toch worden die maar mondjesmaat toegepast. Een belangrijke reden daarvoor is dat een sleutelkluisje € 60 kost en een elektrisch slot een paar honderd euro. Bovendien betaal je bij een elektrisch slot maandelijks beheerkosten. Niet iedereen kan dat betalen. Reden voor de KBO-PCOB om er bij gemeenten, zorgaanbieders en woningcorporaties op te hameren dat zij veilige, gecertificeerde oplossingen moeten bieden. Niet alleen is het veiliger voor de zorgbehoeftige ouderen, ook voor de medewerkers van thuiszorg is het handiger. Die hoeven dan namelijk geen pincode van het sleutelkluisje meer te onthouden.
De gemeenten, zorgaanbieders en woningcorporaties moeten van de KBO-PCOB hun verantwoordelijkheid nemen zodat alle ouderen veilig kunnen wonen.

Nico van Scheijndel

13 oktober 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.