Proud to be Senior

Volgend jaar gaat een huishouden in Nederland gemiddeld € 70 meer betalen voor energie. De prijsverhoging komt omdat we de doelstelling van meer duurzame energie moeten halen.

Volgend jaar gaan de energiebelasting en de zogenoemde Opslag Duurzame Energie (ODE) met respectievelijk € 20 en € 50 omhoog ten opzichte van dit jaar. Dit berekende de vergelijkingssite Pricewise.
De ODE is in 2013 ingevoerd om investeringen in duurzame energie te subsidiëren. Daarmee moet Nederland de energie doelen uit het Energieakkoord kunnen halen. In 2018 moet er 1 miljard euro voor worden opgehaald. Omdat het energieverbruik in Nederland lager blijkt te zijn dan eerder geraamd, moet het tarief omhoog om hetzelfde bedrag binnen te halen. We gaan in 2018 gemiddeld € 50 meer aan ODE betalen.
Daarnaast gaat de energiebelasting volgend jaar omhoog en wel met gemiddeld € 20. Ook dit bedrag is nodig om de doelstellingen van het Energieakkoord te kunnen halen. Met de verhoging wil de staat 200 miljoen euro ophalen.
Door alle verhogingen beslaat de belasting op energie ongeveer 30 procent van de totale energierekening volgens Hans de Kok, directeur van Pricewise. “De verwachte stijging in de zorgpremies is al weken een gevoelig discussiepunt in alle media. Maar dat we volgend jaar € 70 extra moeten neertellen op onze energierekening, wordt bijna niet belicht”, zegt De Kok.

Nico van Scheijndel

3 oktober 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.