Proud to be Senior

Voor het vierde kwartaal op rij heeft pensioenfonds ABP zijn dekkingsgraad verbeterd; ook de andere grote pensioenfondsen zien hun positie verbeteren.

Goede beleggingsresultaten en een licht stijgende rente heeft de dekkingsgraad en beleidsdekkingsgraad van de grote pensioenfondsen verbeterd. Bij het ABP steeg de actuele dekkingsgraad in het derde kwartaal van 2017 met 2 procent naar 103,3 procent. Ook de beleidsdekkingsgraad, die rekent met de gemiddelde rente van de laatste voorgaande twaalf maanden, steeg eind september naar 99,3 procent. Ofwel 3 procent meer in een kwartaal tijd. Het totaal belegd vermogen steeg bij het ABP met 7 miljard naar 396 miljard euro. De verplichtingen van het ABP zijn 383 miljard euro groot.
Ook het pensioenfonds Zorg en Welzijn doet het goed en zag haar beleidsdekkingsgraad in het derde kwartaal toenemen van 94,2 procent naar 96,7 procent. De actuele dekkingsgraad passeerde eind september de grens van 100 procent: 100,1 procent. Het pensioenfonds heeft nu voor iedere euro verplichting voldoende geld in kas.
De metaalfondsen doen het ook goed. Bij PME steeg de beleidsdekkingsgraad naar 98,4 procent en bij PMT naar 98,9 procent. De actuele dekkingsgraad liep bij PME zelfs op tot 101,6 procent (1,6 procent meer).
De laatste van de vijf grote pensioenfondsen, het pensioenfonds voor de bouw (BPF) doet het al tijden goed en had eind september zelfs een beleidsdekkingsgraad van 113 procent, 2,9 procent meer dan eind juni dit jaar. De actuele dekkingsgraad steeg naar 117,3 procent.
De actuele dekkingsgraad bepaalt of een pensioenfonds in de toekomst aan zijn verplichtingen kan voldoen en moet tenminste 104 procent groot zijn. De beleidsdekkingsgraad bepaalt of pensioenfondsen de pensioenen mogen indexeren of juist moeten korten op de pensioenen.

Nico van Scheijndel

19 oktober 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.