Proud to be Senior

De AOW wordt minder duur

oktober 6th, 2017

Doordat steeds meer mensen werken hoeft de staat steeds minder uit de algemene middelen te halen om de AOW te kunnen betalen.

Uit antwoorden van het kabinet op vragen over de miljoenennota blijkt dat de staat steeds minder bijdraagt aan de betaling van de AOW. Volgens de begroting dragen werkenden dit jaar al 1,6 miljard extra bij aan AOW-premies en volgend jaar naar verwachting zelfs 2,4 miljard. Werkenden betalen nu 17,9 procent van hun bruto inkomen in de eerste twee belastingschijven. Alleen AOW-gerechtigden die nog werken betalen die AOW-premie niet en betalen daarom ook minder in de eerste twee belasting schijven.
Werkenden betaalden vorig jaar samen 25,6 miljard euro aan AOW-premies, volgend jaar is dat € 27,6 miljard euro, 3 miljard meer dan waar in de miljoenennota van dit jaar nog werd gerekend.
Omdat de AOW in totaal duurder is dan dat er totaal aan AOW-premie binnen komt, vult het Rijk uit de algemene middelen de rekening aan. Doordat er meer aan premies binnenkomt hoeft het Rijk volgend jaar minder bij te dragen. Wel stijgen de lasten licht omdat meer mensen (25.000) AOW-gerechtigd worden. Het Rijk betaalt volgend jaar toch nog 11,4 miljard bij aan de AOW.
De meevallers bij de AOW staan niet op zichzelf. Uit de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt dat de sociale fondsen voor ouderen, nabestaanden, werklozen, en arbeidsongeschikten – bij elkaar 4,8 miljoen tegenover 7 miljoen actieven – hun reserves volgend jaar met €5,7 miljard kunnen aanvullen.
Het gezamenlijke vermogenstekort van de sociale fondsen, dat dit jaar nog €4,6 miljard bedraagt, slaat volgend jaar om in een overschot van €1,1 miljard. Vooral de Arbeidsongeschiktheidsfondsen zitten goed in de slappe was. Volgend jaar is het feitelijk vermogen daar €10,9 miljard.

Nico van scheijndel

6 oktober 2016

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.