Proud to be Senior

Aflossen hypotheek wordt duur.

oktober 9th, 2017

Als het aan het nieuwe kabinet ligt wordt aflossen van de hypotheek duur. Nu betaal je geen eigen woning forfait meer bij een afgeloste hypotheek, maar dat is dadelijk afgelopen.

Uit de gelekte informatie van het regeerakkoord dat de vier formerende partijen hebben opgesteld, is het afschaffen van Wet Hillen misschien nog wel het meest controversieel. Het nieuwe kabinet is namelijk van plan om de wet af te schaffen, die regelt dat als je hypotheek is afgelost of als je minder hypotheekrente af te trekken hebt dan de waarde van het eigen woning forfait, dat je dan ook geen eigen woning forfait hoeft te betalen. Door het afschaffen van die wet (Wet Hillen) wordt het bezit van een eigen woning zonder of met een beperkte hypotheek duurder.
Het Eigen woning forfait bedraagt nu 75 promille over een woning tot een miljoen euro. Een woning van € 250.0000 zou volgens de huidige rekenregels € 1875 per jaar gaan kosten. Helemaal eerlijk is deze berekening niet omdat het kabinet ook van plan is om de aftrek hypotheekrente versneld af te bouwen en tegelijk daarmee het eigen woning forfait te verlagen. De versnelde afbouw hypotheekrente moet budgettair neutraal, dus ook het promillage waarmee het eigen woning forfait berekent moet worden zal lager uitpakken.
Toch roeren zich al veel politieke partijen, inclusief de formerende, dat het belasten van een woning waarop geen of nog een beperkte hypotheek rust niet kan. Uiteraard roert de VVD zich, maar ook uit CDA en ChristenUnie hoek klinken kritische geluiden. En uiteraard vindt 50Plus de nieuwe maatregel een ´regelrechte ramp´. “Het is te gek voor woorden. Vooral voor mensen die netjes al hun schulden hebben afgelost en van een klein pensioen moeten rondkomen. Zij worden nu gestraft voor het bezit van een eigen woning”, zegt 50Plus-Kamerlid Martin van Rooijen.
Hoe de regeling precies in elkaar zit en hoe die zich verhoudt tot andere maatregelen, weten we waarschijnlijk pas dinsdag als het aanstaande kabinet hun regeerakkoord openbaar zal maken.

Nico van Scheijndel

9 oktober 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.