Proud to be Senior

Vaker twijfels bij testament

september 11th, 2017

Verschillende signalen wijzen erop dat er steeds vaker wordt getwijfeld aan de juistheid van een testament. Notarissen nemen daarom maatregelen.

RTL Nieuws sprak een drietal deskundigen die alle het zelfde signaal geven. Er worden volgens hen steeds vaker rechtszaken gevoerd over de juistheid van een testament. Moeder zou al dement zijn of om een andere reden niet meer weten wat ze deed. Notarissen roepen daarom steeds vaker de hulp in van artsen om te bepalen of iemand die zijn testament wil opmaken wel wilsbekwaam is of zoals dat heet de rechtsgevolgen van zijn handelen kan overzien.
Dat testamenten gewijzigd worden of opgesteld kan het gevolg zijn van druk van kinderen of verzorgers. Dergelijke druk lijkt dan eerder op ouderen mishandeling, op financieel misbruik. Ook in dergelijke gevallen moet de notaris alert zijn en zeker weten dat de erflater het testament geheel vrijwillig wil veranderen.
Notarissen worden daarom sinds 2013 getraind om de subtiele signalen van misbruik te herkennen. Maar particulieren kunnen ook zelf veel doen om misbruik te voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een notariƫle volmacht (levenstestament) waarin niet een maar twee personen gemachtigd worden die elkaar controleren of stel een onafhankelijke derde aan die de controle uitvoert.
Is er het vermoeden dat een testament is opgesteld terwijl er ook het vermoeden is dat de erflater niet meer kon overzien wat hij of zij deed, dan moet de juistheid van het testament worden aangevochten en daar is een advocaat voor nodig. De erfrechtadvocaten zien een toename van dergelijke zaken.

Nico van Scheijndel

11 september 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.