Proud to be Senior

Nu zorgt de aflossingsvrije hypotheek nog voor lage lasten. Maar als de looptijd voorbij is en een nieuwe hypotheek moet worden afgesloten, kan de aflossingsvrije hypotheek een molensteen blijken.

Volgens De Nederlandse Bank hebben 200.000 een aflossingsvrije hypotheek die later een probleem gaat vormen, samen 40 miljard euro. Het probleem is dat de hypotheek nu al enig jaren loopt zonder dat de eigenaar er een cent op aflost. Is later de loopduur van de hypotheek voorbij (vaak na 30 jaar), dan is een hypotheek nodig om de oude aflossingsvrije hypotheek af te lossen. Veel 50-plussers nu hebben dan een lager inkomen dan nu. Vaak een te laag inkomen om dezelfde hypotheekwaarde te kunnen krijgen. De overwaarde in de woning doet er voor de nieuwe hypotheek niet toe waardoor er een probleem ontstaat. Een probleem waardoor ze in het ergste geval de woning moeten verkopen.
De ING heeft Kantar TNS laten onderzoeken hoe groot het probleem is. Uit dit onderzoek blijkt dat 87 procent van de huidige hypotheekgevers zich met huis en hypotheek comfortabel voelt. Dat terwijl de helft van hen geen noemenswaardig vermogen achter de hand heeft. De ING raadt hypotheekgevers van 50 jaar en ouder aan om ruim voordat de looptijd van de hypotheek verstreken is, de bank na te laten gaan wat hun leencapaciteit is. Door vroegtijdig af te lossen kunnen ze problemen later voorkomen.

Nico van Scheijndel

13 september 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.