Proud to be Senior

Zorgrobot moet zorg redden

augustus 23rd, 2017

Zonder de zorgrobot zullen in 2040 300.000 ouderen geen zorg kunnen krijgen. Dit omdat meer ouderen zorg nodig hebben en er steeds minder personeel beschikbaar is.

Uit berekeningen van Karina Kuperus van KPMG Health blijkt dat de zorg of we het nu willen of niet zorgrobots nodig heeft. Kuperus komt tot haar conclusie door de verwachte vraag naar zorg en de afname van het aantal werknemers in de sector te combineren. “Uit onze berekeningen blijkt dat in Nederland in 2040 180 miljoen uur aan zorg nodig is. Als we rekening houden met het feit dat steeds minder mensen in de zorg werkzaam zullen zijn, constateren wij dat slechts 80 miljoen uur aan zorg kan worden geboden”. Het gevolg is dat door 100 miljoen uur zorg tekort, 300.000 80-plussers geen zorg zullen krijgen.
De zorgrobot moet uitkomst brengen, onder meer door ouderen te ondersteunen bij huishoudelijke taken. Verder helpt de zorgrobot bij het ondernemen van eigen activiteiten, hij draagt bij aan sociale interactie en een speelt een belangrijke rol bij het verzamelen, analyseren en distribueren van medische data. Bovendien kan de zorgrobot, wanneer die wordt uitgerust met de juiste software, een rol spelen bij het op tijd ingrijpen als bijvoorbeeld een beroerte of hartfalen dreigt.
Volgens Kuperus draagt de zorgrobot ertoe bij dat het toekomstige personeelstekort in de zorg voor een groot deel kan worden opgelost, dat huisartsen en thuiszorg ontlast worden en meer capaciteit krijgen voor het leveren van kwalitatief hoogwaardige zorg.

Nico van Scheijndel

23 augustus 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.