Proud to be Senior

Ouderen gunstiger gestemd over de financiële toekomst, maar er blijven veel zorgen.

Ouderenorganisatie KBO-PCOB deed onderzoek onder 1700 ouderen naar hoe zij denken over hun financiële toekomst. De uitkomsten van het onderzoek laten zien dat ouderen een positiever beeld hebben van hun financiële toekomst dan ze tot voor kort hadden.
Voor dit positievere beeld zijn een aantal oorzaken aan te wijzen. Minder ouderen zagen hun pensioen gekort dan eerder gevreesd. In 2016 verwachtte zes op de tien ouderen dat ze gekort zouden worden op hun pensioen, dat zij er momenteel maar twee op de tien. Bovendien zagen minder ouderen het netto bedrag dat ze maandelijks ontvangen lager zijn dan voorheen. In 2016 was dat meer dan de helft van de ouderen, nu slechts 33 procent. Daarnaast leeft onder ouderen minder het beeld dat zij meer inleveren dan anderen.
“Ouderen zijn de afgelopen jaren hard getroffen door bezuinigingen. Financiële voordeeltjes zijn versneld afgebouwd, de huren en de zorgkosten zijn fors gestegen. Bovendien zijn de pensioenen niet geïndexeerd. Maar ouderen zien hun financiële positie en toekomst weer wat rooskleuriger”, zegt directeur Manon Vanderkaa.
Er blijven echter zorgen, vooral ouderen met nauwelijks spaargeld of (beschikbaar) vermogen liggen wakker van hun financiële situatie, dat gebeurt toch een kwart van alle ouderen. Verder constateert de KBO-PCOB dat de verhoogde AOW-leeftijd ouderen in de problemen helpt. En de werkloosheid onder oudere werkzoekende blijft onveranderd hoog. De ouderenorganisatie roept het kabinet op om aandacht te hebben voor de financiële problemen van ouderen en deze voor zover mogelijk op te lossen.
KBO-PCOB opent binnenkort een meldpunt ouderenwerkloosheid om problemen en oplossingen in kaart te brengen. “We zullen onze achterban vragen wat ze onder meer vinden van het loongebouw, de secundaire arbeidsvoorwaarden, de flexibele AOW-leeftijd, de scholing en ontwikkeling en ontziemaatregelen. Er moet een oplossing komen voor de grote vraagstukken die werkgevers belemmeren om ouderen in dienst te nemen”, aldus Vanderkaa.

Nico van Scheijndel

9 augustus 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.