Proud to be Senior

De kosten die de particulier moet betalen voor een financieel advies bij de koop van een huis of pensioen, worden als te hoog beschouwd.

Het Nationaal Instituut voor Budget Voorlichting, het Nibud, onderzocht hoe particulieren denken over de kosten die financiële tussenpersonen hen in rekening brengen. Die kosten moeten ze betalen als ze advies willen over een hypotheek, lijfrente, pensioen of andere ingewikkelde financiële producten. Tot 2013 werden die kosten verstopt in het financiële product zelf en ontving de tussenpersoon een provisie, dat mag niet meer. De particulier krijgt nu zelf de rekening gepresenteerd.
De kosten die ze mogen verwachten voor financieel advies schatten consumenten te laag in en zelfs dit te lage bedrag vinden ze te duur. Particulieren denken dat een financieel advies gemiddeld € 980 kost, terwijl dit in de praktijk tussen de € 1500 en € 3000 ligt. Consumenten met een laag inkomen gaan zelf op zoek naar een goedkopere oplossing. Zoals execution only, waarbij geen advies wordt gegeven en de klant vrijwel alles zelf moet weten en doen. Het Nibud vindt dat geen goed idee, omdat klanten zo vaak op eigen houtje onnodig dure financiële producten afsluiten.
Naast de drempel van de hoge kosten, is er het wantrouwen. Een derde van de door het Nibud ondervraagden heeft weinig vertrouwen in de financieel Adviseurs. Het is voor deze groep niet duidelijk of de adviseur in het belang van de consument of bijvoorbeeld een verzekeraar handelt.
Het instituut pleit ervoor financieel advies toegankelijker te maken. Vooral door de kosten te verlagen kunnen financieel adviseurs vertrouwen terug winnen. Daarnaast moeten ze het aanbod van producten vergroten en transparant zijn over hun dienstverlening.

Nico van Scheijndel

28 augustus 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.