Proud to be Senior

Steeds meer ouderen hebben ondersteuning nodig bij hun financiële huishouding, de kans op misbruik neemt daardoor toe menen de Rabobank en ANBO.

Het ministerie van Volksgezondheid meent dat jaarlijks 30.000 ouderen het slachtoffer zijn van financieel misbruik. De daders zijn vaak familieleden of bekenden van het slachtoffer. Doordat ouderen langer thuis blijven wonen en omdat de digitalisering verder oprukt hebben ouderen die daar geen kaas van hebben gegeten hulp nodig bij hun financiële huishouding. Ouderenorganisatie ANBO en de Rabobank zien dat gevaar. De Rabobank is bezig een campagne op te starten die ouderen weerbaarder moet maken tegen financiële uitbuiting. De Rabobank ziet misbruik vooral optreden bij volmachten die ouderen hebben afgegeven aan iemand die ze meenden te kunnen vertrouwen.
De ANBO leidt medewerkers op die voorlichting geven aan ouderen en mantelzorgers. De ANBO wil ouderen en hun mantelzorgers bewuster maken van het risico op financiële uitbuiting. ANBO-woordvoerder Reneé de Vries noemt de tip om nooit aan één persoon een volmacht af te geven, maar aan meerdere mensen. Zo kunnen ze elkaar controleren om bijvoorbeeld om het jaar de functie vervullen. De kans op misbruik wordt dan kleiner. De Rabobank geeft nog het advies om een paslimiet in te stellen op de pas die de gemachtigde kan gebruiken. Op die manier kunnen niet in eens grote bedragen worden afgeschreven.

Nico van Scheijndel

7 augustus 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.