Proud to be Senior

Formatie is een stap verder

augustus 15th, 2017

De vier formerende partijen lijken een stap gezet te hebben in de moeilijk liggende medisch-ethische kwesties. Een wet over voltooid leven komt er voorlopig niet.

Volgens het AD die inzage heeft gehad in een concepttekst voor het regeerakkoord van de vier formerende partijen lijken de partijen iets dichter tot elkaar te komen. Het nieuw te vormen kabinet van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie zouden geen voorstellen gaan doen die de regels over hulp bij zelfdoding verruimen. Ouderen die hun leven voltooid vinden hoeven daardoor nog niet te rekenen op ruimere wetgeving. Volgens de concepttekst wil het nieuw te vormen kabinet hooguit onderzoek doen naar mogelijke verruiming van het euthanasiebeleid, maar zal het zelf geen initiatieven nemen.
Wel wil het nieuwe kabinet naar verwachting meer stamcelonderzoek mogelijk maken en daar meer geld voor beschikbaar stellen. Zo zou er meer ruimte komen voor embryoselectie om het risico op een ernstige erfelijke ziekte te verkleinen. Bij alle nieuwe medische ontwikkelingen zal wel de vraag worden gesteld of ze medisch-wetenschappelijk noodzakelijk zijn, of ze leiden tot ethische vragen en of er een brede maatschappelijke discussie over moet worden gevoerd.
Een nieuw kabinet is er nog niet, maar de suggestie die D66-voorman Pechtold vorige week deed over uitruilen van medisch-ethische kwesties lijkt aan de orde te zijn geweest. Als het aan informateur Zalm ligt zijn de besprekingen voor een nieuw kabinet begin oktober afgerond, dan weten we zeker wat de formerende partijen met elkaar hebben afgesproken.

Nico van Scheijndel

15 augustus 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.