Proud to be Senior

Steeds vaker worden woningen gekocht zonder hypotheek. Ongeveer de helft van de 70-plussers liet de bank bij de nieuwe woning links liggen.

Steeds vaker komt het volgens het Kadaster voor dat woningen zonder hypotheek worden gekocht. In 2016 werd door particulieren voor 8,6 miljard euro aan woningen gekocht zonder hypotheek. In 2011 was dat nog maar vier miljard euro. In Amsterdam, Rotterdam en Den haag werd een kwart van de huizen zonder hypotheek gekocht. In studentensteden zoals Delft, Groning en Maastricht zelfs 30 procent. In totaal werd 17 procent van alle gekochte woningen zonder hypotheek gekocht.
Het Kadaster onderzocht welke mensen geen hypotheek nodig hebben voor de aankoop van de nieuwe woning. Ongeveer de helft van de 70-plussers die een woning kopen doen dat zonder de bank. Verder zijn het vaker doorstromers naar een nieuwe woning of beleggers. Bijna 43 procent koopt meerdere woningen, 38 procent stroomt door naar een volgende woning.
Vooral starters hebben het door deze kopers met eigen geld extra moeilijk. Dit omdat wie geen hypotheek nodig heeft sneller toe kan slaan op de woningmarkt met vaak een net iets hoger budget. Hypotheekloze kopers hebben, omdat ze geen ontbindende voorwaarde hebben voor de financiering, een veel betere onderhandelingspositie.

Nico van Scheijndel

3 juli 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.