Proud to be Senior

Veruit de meeste ouderen wonen gewoon thuis. Die woning is echter niet geschikt om bij lichamelijk ongemak te blijven wonen, geschikte alternatieven zijn er echter niet.

Slechts 5 procent van alle senioren woont in een zorginstelling, waarbij de regel geldt: hoe ouder hoe vaker. Van de 85- tot 90-jarigen woont 75 procent nu zelfstandig, bij de 90- tot 95-jarigen nog 60 procent. Pas boven de 95 jaar woont 57 procent in een tehuis, de andere 43 procent gewoon thuis.
Uit recent onderzoek van Stijlvol Ouder blijkt dat de woningen waar de ouderen zelfstandig in moeten blijven wonen door de ouderen zelf vaak als niet geschikt worden bestempeld. Op de vraag waar ouderen willen wonen als het in de huidige woning niet meer gaat, antwoordt 60 procent een aanleunwoning, 15 procent een verzorgingshuis of 14 procent een tussenvoorziening.
Maar die genoemde woningen en voorzieningen zijn er niet. De verzorgingshuizen zijn zo goed als verdwenen. Voor woningen die wel geschikt zijn, gelijkvloerse woningen met een lift, is een lange wachtlijst. Zeker als het om woningen in de sociale huursector gaat met een huur tot € 710 huur per maand.
Ook in het midden segment (huren van € 700 tot € 950 huur per maand) is weinig te krijgen. In de randstad is er bijvoorbeeld nauwelijks aanbod in dit segment. Er wordt wel gebouwd in dit segment, maar de ouderen hebben daar concurrentie van jongeren die ook willen huren. Investeerders en bouwers redeneren, daar waar een rollator kan staan, kan ook een kinderwagen. Ze gaan er bovendien vanuit dat voldoen aan het bouwbesluit waar de deuren breder en de drempels vermeden worden, voldoende is om levensloopbestendig te bouwen. Maar voor ouderen bouwen vraagt meer voorzieningen. Denk aan de beschikbaarheid van openbaar vervoer, winkels, horeca en gezondheidsvoorzieningen in de buurt. En als zich gezondheidsproblemen voordoen aan de mogelijkheden van aanpasbaarheid van de woning.
Een kort onderzoek van Vastgoed Journaal levert op dat realisatie van levensloopbestendige nieuwbouw woningen nog in de kinderschoenen staat. De bouwers hikken tegen de extra kosten op die het levensloopbestendig maken van een woning met zich meebrengt.

Nico van Scheijndel

25 juli 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.