Proud to be Senior

Jongeren loggen veel vaker dan ouderen in op onbeveiligde wifi-netwerken, ze realiseren zich onvoldoende de gevaren van onbeveiligde wifi.

De helft van alle internetgebruikers geeft aan wel eens gebruik te maken van onbeveiligde wifi. Gebruikers van wifi-netwerken die niet zijn beveiligd met een gebruikersnaam en wachtwoord riskeren dat hun gegevens worden bekeken door anderen. Jongeren maken vaker gebruik van die onbeveiligde wifi dan 75-plussers, respectievelijk zeven op de tien, tegen een op de tien.
Van de mensen die wel eens een onbeveiligd wifi-account gebruikt, zegt 34 procent dat zo min mogelijk te doen uit veiligheidsoverwegingen. Dat doen ze door af te zien van wifi-gebruik of door in te loggen op een beveiligd netwerk, als dat mogelijk is. Dat geldt in mindere mate voor jongeren en meer voor ouderen: een kwart van de jongeren beperkt het gebruik van onbeveiligde netwerken, tegenover iets meer dan de helft van 65-plussers.
Ouderen en hoger opgeleiden surfen over het algemeen bewuster op het internet dan jongeren. Hoewel jongeren vaker geconfronteerd worden met veiligheidsaspecten als ongewenste of misleidende e-mails en valse websites dan ouderen, baren de risico’s hen volgens het CBS minder zorgen. Een verklaring hebben de onderzoekers daar niet voor.
De meest genoemde reden die internetgebruikers noemen om niet actief zijn op openbare, niet-beveiligde wifi-netwerken, is dat ze daar geen behoefte aan hebben. Ruim de helft van de internetgebruikers geeft dit aan. Daarnaast zegt 43 procent dat twijfels over de veiligheid een rol spelen.

Nico van Scheijndel

16 juni 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.