Proud to be Senior

De vereniging Eigen Huis vraagt aandacht voor de betaalbaarheid van de hypotheek en dan in het bijzonder de aflossingsvrije hypotheek.

Voor veel ouderen zal in 2031 de aftrek van hypotheekrente bij de aangifte inkomstenbelasting vervallen. De maximale periode van dertig jaar hypotheekaftrek is dan voor veel oudere huizenbezitters bereikt. Omdat deze oudere huizenbezitters vaak een aflossingsvrije hypotheek hebben kunnen de mandlasten dan na 2031 enorm oplopen. Soms zelfs zo dat ze het huis moeten verlaten.
Daarvoor zijn een aantal redenen. In de eerste plaats is aflossingsvrij niet niet aflossen. Na 30 jaar moet het gehele bedrag in een keer worden terugbetaald aan de bank. Is het inkomen dan ontoereikend om dezelfde hypotheek nogmaals te krijgen, dan moet het geld ergens anders vandaan komen. Lukt dat niet, dan moet de eigenaar in het ergste geval het huis verkopen.
Lukt opnieuw afsluiten van een hypotheek wel, dan is de aftrek onder een inkomen van € 34.000 bruto per jaar veel lager dan voor de eerste AOW. De belastingtarieven in de eerste twee belastingschijven zijn niet langer respectievelijk 26,55 en 40,8 procent, maar 18,65 en 22,9 procent.
Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ziet wel een oplossing. Door nu de aflossingsvrije hypotheek over te sluiten loopt deze weer 30 jaar, maar waarschijnlijk tegen een lagere rente van de huidige. De boeterente kan vaak meegefinancierd. Je betaalt dan een lagere rente dan nu. Met het geld dat je bespaart kun je gaan aflossen zodat je maandlasten nu niet teveel stijgen en je toch werkt aan de aflossing van de hypotheek.
De Autoriteit Financiële Markten vindt dat banken de problematische aflossingsvrije hypotheken in kaart moeten brengen. Banken maken zich zorgen of zij daarvoor wel over voldoende mankracht beschikken, want 1,1 miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek.

Nico van Scheijndel

13 juni 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.