Proud to be Senior

De korting op de AOW die een ouder die samenwoont met een kind zou krijgen, ook wel de mantelzorgboete genoemd is van de baan.

De Volkskrant berichtte vanmorgen dat uit de Voorjaarsnota blijkt dat de mantelzorgboete geschrapt is. Eigenlijk zou de korting op de AOW al in 2015 zijn ingevoerd, maar onder protest uit verschillende hoeken is de mogelijke invoering uitgesteld tot 2019. Uit de plannen voor volgend jaar blijkt nu dat de mantelzorgboete van de baan is.
De mantelzorgboete wilde het huidige kabinet invoeren omdat ouders die samen met een kind wonen nu nog een alleenstaande-AOW krijgen. Maar omdat ze de kosten voor huur, gas, water en licht kunnen delen met hun kind, zou de AOW-uitkering best een beetje lager kunnen, de officiële naam is dan ook kostendelersnorm.
De maatregel stuitte echter op verzet van politieke partijen en ouderenbonden. Het CDA muntte vervolgens de kreet mantelzorgboete, omdat het in huis nemen van een kind die voor je kan en wil zorgen een korting van bruto ongeveer € 350 betekende. Met de maatregel wilde het kabinet 214 miljoen besparen, voor de bezuiniging is nu op de begroting elders dekking gevonden.
Bijstandsgerechtigden, die samenwonen met een of meer personen die inkomen hebben, worden al wel gekort op hun uitkering.

Nico van Scheijndel

1 juni 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.