Proud to be Senior

De GGD van Den Haag maakt zich zorgen over de groeiende kloof tussen de gezondheid van mensen met een hoge en lage opleiding.

E-health zorgt voor een verbetering van de gezondheid. Door zelf via een smartphone en apparatuur bij te houden hoe het met je gezondheid is gesteld, heb je de kans om tijdig bij te sturen. Online je ziektebeloop bijhouden of zelf je bloeddruk, hartslag of zuurstof gehalte in het bloed meten, is steeds eenvoudiger. Maar dan moet je wel weten hoe die apparatuur werkt en er toegang toe hebben. De GGD in Den Haag maakt zich zorgen over de groep die die toegang niet heeft of niet uit de voeten kan met de apparatuur die je gezondheid in de gaten helpt houden.
De leefstijl van laagopgeleiden vraagt meer aandacht, waar nodig ondersteunt door nieuwe technologieën, maar dat is nu net de groep die het slechts te bereiken is zegt hoogleraar Chavannes e-health in Leiden. Uit onderzoek in Den Haag bleek al dat bewoners in armere buurten zestien jaar korter in goede gezondheid leven dan mensen uit rijkere wijken. Volgens Chavannes was dat tot voor kort nog tien jaar.
De kloof tussen mensen die wel en niet met de nieuwe technieken kunnen omgaan betekent volgens de GGD, dat de lager opgeleiden niet meer beschikken over gezondheid gerelateerde informatie en gezondheidszorg die zij nodig hebben. De Haagse GGD verwacht niet dat de gezondheid van lagere opgeleiden verder achteruit zal gaan. Maar door geen toegang te hebben tot nieuwe technieken wordt hij niet beter.

Nico van Scheijndel

19 juni 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.