Proud to be Senior

Uit onderzoek is gebleken dat er in de Nederlandse maatschappij veel steun is voor de euthanasiewet. Van de ondervraagden kan 76 procent zich voorstellen zelf ooit gebruik te maken van de wet.

Uit een onderzoek naar de werking van de Euthanasiewet blijkt dat er in de Nederlandse maatschappij veel steun is voor de wet. 88 Procent vindt het goed dat er een Euthanasiewet is en 76 procent kan zich voorstellen ooit gebruik te maken van deze wet. Ook blijkt dat een meerderheid vindt dat euthanasie moet kunnen bij dementie (60 procent), psychiatrische aandoeningen (53 procent) en bij ouderen met een voltooid leven (53 procent). Slechts een minderheid is tegen de wet (15 tot 17 procent. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport door VUmc, Erasmus MC, AMC, UMCU en CBS met subsidie van ZonMw. ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie. Gisteren is het onderzoek aan de Tweede Kamer aangeboden.
De meldend artsen, de toetsingscommissies, het Openbaar Ministerie en de Inspectie voor de gezondheidszorg zijn tevreden over de inhoud en het functioneren van de wet. Zij vinden dat de wet in zijn huidige vorm een goed kader biedt.
Het aantal verzoeken en daadwerkelijke uitgevoerde euthanasie groeit in Nederland, van 4050 in 2010 naar 6800 in 2015. In 2010 had 6,7 procent van de overledenen een euthanasieverzoek gedaan, in 2015 was dit 8,4 procent. Het aantal euthanasiegevallen bij dementie, psychiatrische aandoeningen of voltooid leven is maar klein. Van alle euthanasie verzoeken respectievelijk 3,4 en 6 procent. De overgrote meerderheid had ernstige lichamelijke aandoeningen.

Nico van Scheijndel

24 maart 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.