Proud to be Senior

De 65-plussers in Nederland hebben de afgelopen twee jaar gul aan hun (klein)kinderen geschonken. Vooral jongeren tussen de 25 en 35 jaar waren gelukkige ontvangers.

Uit onderzoek van de ING blijkt dat 65-plussers de afgelopen twee jaar veel aan hun (klein)kinderen hebben geschonken. Gemiddeld gaven zij € 4000 per jaar weg. Gemiddeld schonken de 65-plussers de afgelopen twee jaar, jaarlijks 2,4 miljard euro. Ook de 55- tot 65-jarigen waren vrijgevig, zij schonken de afgelopen jaren gemiddeld jaarlijks 1,2 miljard euro weg.
De ontvangers waren vooral de 25- tot 35-jarigen. Maar liefst een kwart van hen gaf aan de afgelopen twee jaar een bedrag te hebben ontvangen, gemiddeld € 10.000. Juist zij konden de financiële injectie wel gebruiken. Door de financiële crisis was hun vermogen exclusief de hypotheekschuld met 40 procent afgenomen. In 2015 bezaten ze gemiddeld nog maar € 15.000.
De ING verwacht dat de ouderen door zullen gaan met de schenkingen aan hun (klein)kinderen. Niet alleen blijft er geschonken worden, de ING verwacht bovendien dat de bedragen zullen toenemen. Enerzijds komt dat omdat de babyboomers die nu met pensioen gaan welvarender zijn dan de generatie voor hen. Anderzijds vanwege de vrijstelling schenkbelasting van € 100.000 als die wordt aangewend voor de eigen woning of aflossing hypotheekschuld.

Nico van Scheijndel

10 mei 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.