Proud to be Senior

Wie op internet iets koopt, maar niet geleverd krijgt is in de meeste gevallen zijn geld kwijt. De verkoper die in gebreke blijft ontloopt vaak zijn straf.

Het komt regelmatig voor dat iemand iets koopt op internet, keurig betaalt, maar vervolgens niets geleverd krijgt. De NOS deed in samenwerking met regionale omroepen onderzoek naar deze internetfraude onder 4500 mensen. Van hen zeiden 1700 ooit gedupeerd te zijn geweest en 9 van de 10 raakte zijn geld definitief kwijt. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden er in 2016 ongeveer een half miljoen mensen het slachtoffer van koopfraude.
De meeste fraude wordt gepleegd binnen de sectoren kleding en accessoires, computers en software en tickets. In de helft van de gevallen ging het om een bedrag van € 100 of meer en werd de aankoop via Marktplaats gedaan.
Aangifte doen bij de politie van deze fraude levert bijna nooit iets op. Het bedrag dat men kwijt is zou te laag zijn, de aangifte zou niet aan de voorwaarden voldoen of er is gewoon te weinig capaciteit om alle fraude gevallen aan te pakken. Volgens de politie leidt een op de vijf aangiftes van internetfraude tot een strafrechtelijk onderzoek. Er werden 346 onderzoeken gedaan en 500 verdachten geïdentificeerd. Een onderzoek wordt pas gestart als er meerdere aangiftes tegen een persoon of bedrijf zijn gedaan.
Voorkomen van fraude doe je zo.

Nico van Scheijndel

30 mei 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.