Proud to be Senior

Sparen moet makkelijker

april 13th, 2017

Het NIBUD pleit ervoor dat er meer en gemakkelijker gespaard kan worden. Nu hebben nog teveel huishoudens te weinig reserves.

In Nederland hebben een op de drie huishoudens te weinig geld achter de hand, dat is een op de drie huishoudens. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting het NIBUD, pleit er dan ook voor dat sparen gemakkelijker en bij voorkeur automatisch moet. Ze geeft daarvoor in een vandaag te publiceren rapport verschillende mogelijkheden voor aan. Zo mag een burger om voor kwijtscheldingen van bijvoorbeeld gemeentelijke heffingen te krijgen maar heel weinig spaargeld hebben. Vaak niet meer dan € 1.500 of € 2.000. Het NIBUD pleit er voor om die grens op te trekken naar tenminste € 3.500. Maar liever nog naar het maximum vrij vermogen in de bijstand. Die is voor alleenstaanden € 5.940 en voor gezinnen het dubbele: € 11.800.
Andere vormen van sparen die het NIBUD adviseert zijn: sparen bij de garage voor de reparaties aan de auto, een hogere hypotheek om het onderhoud van de woning te kunnen blijven betalen of sparen voor het eigen risico bij de zorgverzekeraar. Het NIBUD is ook fan van maandelijks automatisch een bedrag sparen of pinsparen waarbij het bedrag aan boodschappen naar boven wordt afgerond en het dit extra bedrag wordt bijgeschreven op de spaarrekening.
Sparen moet kortom niet meer het bedrag zijn dat je aan het einde van de maand over hebt, maar een vaste maandelijkse uitgave. Ondanks haar pleidooi voor meer sparen realiseert het NIBUD zich dat een deel van de huishoudens en dan met name de lage inkomens te weinig ruimte hebben om te sparen. Toch zijn ook deze huishoudens gebaat bij een reservepotje voor het eigen risico in de zorg, reparaties of vervanging van huishoudelijke apparaten.

Nico van Scheijndel

13 april 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.