Proud to be Senior

Het aantal sterfgevallen is deze winter 14 procent hoger dan vorig jaar; vooral onder tachtigplussers overleden meer personen.

In de winter van 2016 – 2017 overleden 5300 meer mensen dan in de winter daarvoor. Vanaf de eerste week van oktober tot en met de derde week van februari telde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 62.900 sterfgevallen. Vooral onder tachtigplussers is het aantal sterfgevallen veel hoger: 14 procent meer. Onder 65- tot 80-jarigen was het aantal sterfgevallen 5 procent hoger. Bij de 65-minners was het aantal sterfgevallen gelijk.
Het CBS wijdt het hogere aantal sterfgevallen enerzijds aan de griepepidemie, die nu al 14 weken aanhoudt en anderzijds het feit dat er ook steeds meer heel oude mensen zijn. Vanuit dat perspectief is dan ook de verwachting dat het aantal sterfgevallen de komende jaren alleen maar toe zal nemen. In 2025 verwacht het CBS dat er jaarlijks ruim 10.000 meer mensen overlijden alleen omdat er meer ouderen zijn. De jaarlijkse sterfte zal dan in 2025 uitkomen op 160.000 tegen 149.000 nu.
Ook in andere landen als België, Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje is deze winter de sterfte onder ouderen opvallend hoog. Dit heeft eveneens met de lange griepgolf te maken. Daar komt bovenop dat sommige landen te maken hadden met extreem koud weer.

Nico van Scheijndel

10 maart 2017

Comments are closed.

twitter.com/@proudtobesenior

proudtobesenior

Neem contact met ons op

Neem contact op

Copyright © Proud to be Senior. All rights reserved.